Завантаження
00

Maison & Objet — запрошення помовчати

We are our choices, Жан-Поль Сартр / Ми – це наш вибір

Споживачам тиші

Надихаючий Maison & Objet – одна з найяскравіших подій європейського дизайнерського середовища. Двічі на рік збирає під одним дахом тисячі кращих виробників, задає тренды,  вказує напрямки, слугує творчим трампліном як для учасників, так і для гостей. Кодове слово, навколо якого будувалась вся концепція січневої виставки, – Silence. Яким же є бачення тиші дизайнерським світом, і що обрали ми, щоб споглядати мовчання…

Зосередженість на чомусь одному – найвищий шанс відбутися

Думка про мовчання, безгоміння виникла у тренд-експерта виставки Елізабет Леріш цілком закономірно. У гіперактивні часи тиша заспокоює. Виступаючи засобом захисту від нескінченних слів та образів, вона протистоїть інформаційному шуму, дозволяє відкинути зайве й сконцентруватися на важливому. Тому бажання сховатися від лавини інформації, відчути стан спокою в епіцентрі робочого мейнстріму, знайти місце, де відновлюється спокій, – пріоритетні  споживацькі інсайти сучасної людини. І дизайн пропонує нам цей «мовчазний еліксир». Повертаємося до архітипічних форм, які не збуджують розум, а, навпаки, дозволяють йому залишатися у стані спокою максимально довгий час. Ілюзію усамітнення створюють повстяні ширми-алькови Nascondino студії Pierre-Emmanuel Vandeputte. Перегородки Diplomate організують дистанцію між людьми, які працюють за одним столом.

Мэзон – це сезон!

На виличезному виставкому просторі Maison & Objet представляється все найкраще та найоригінальніше, створене в світі художнього оформлення будинку, із посвятою майбутньому сезону. І січневий салон – це насамперед весняно-літній настрій: живість атмосфери, прохолода фактур, феєрверк відтінків і, безумовно, гумор. Цим літом вам точно не захочеться бути серйозним. Нам уже не терпиться влаштовати вечірки біля басейну, прикрашати будинок тропічним колоритом, поезією джунглів та польотом фантазії. І що здалося найприємнішим у всій історії цього салону – це кількість легкої іронії. Все найкрасивіше не повинно бути занадто серйозним. В іншому випадку воно буде нудним. Тому подробиці свого літнього життя ви зможете обставити  таким неординарним дизайном, відмовитися від якого напередодні зими навряд чи захочеться.

Час ігор

Будинок ігор – тенденція, заявлена топовою французькою агенцією стилю Nelly Rodi. Будинок –  це місце, де ніхто не завадить нам грати в улюблені ігри. Він розкриває наше ставлення до світу розваг через предмети декору та меблі. Розкіш рухається в бік хорошої анархії. Не слід думати, що вази з нової колекції Олени Сальмістраро підійдуть тільки до інтер’єру в етнічному африканському стилі або для бунгало. Харизматичні мордашки приматів освіжать будь-який інтер’єр.

Безмежна фантазія – новий критерій шику

Ми більше не хочемо бути красивими, ми хочемо бути самі собою. Сучасна розкіш – це свобода від забобонів, усіх кліше, гонитви за загальноприйнятими ідеалами люксу. Екстравагантний, нестандартний, фантазійний інтер’єр – безумовно у тренді. Зухвалість і провокативність урівноважуються бездоганним виконанням і вибором якісних матеріалів. «Архітектурні» CC-tapis  від дизайнера Патрісії Уркіоли, абстрактні від Френка Гері для португальського бренду Ferreira de Sá  – килими виступають сьогодні як частина інтер’єрної концепції, а не просто в якості акценту. Лондонська художниця і предметний дизайнер Зуза Менгхем запропонувала великі абстрактні скульптури із полімерів, а скло з ефектом градієнту в спокійних відтінках від чеської компанії Bomma – один із новітніших трендів. 

Поетичний манімалістський стиль, неповторні архітипічні форми, тонке відчуття матеріалу розкривають дивну манеру поводження дизайнерів із предметним світом. Крісло Slice від П’єра Шарпена, названого на Maison et Objet дизайнером року, – приклад сучасних форм для сучасного життя. Складові частини можна додавати й комбінувати до нескінченності.

Життя металу

Матеріали завжди привертають нашу увагу. Хочемо відзначити тренд, який набирає силу, – експансія металу. Контраст між природою металів і людською чутливістю завжди є викликом для дизайнера. І коли самий філософський матеріал виглядає поетично, тактильно чутливо, він стає справжнім витвором мистецтва. У дорогих інтер’єрах навіть найменші деталі повинні мати хороший родовід.